Boken skildrar en tid av genomgripande samhällsförändringar. Under de första femton efterkrigsåren kom varje år i genomsnitt 25 000 människor till Sverige. De kom från Jugoslavien, Italien, Turkiet, Grekland och andra länder. De kom alla att vara delaktiga i det svenska samhällsbygget.
Det här är en bok om den tyskspråkiga invandringen. En i många avseenden glömd och bortträngd historia. Tyskhatet efter andra världskriget var påtagligt. Att komma som tysktalande till Sverige innebar att man kunde mötas av fientlighet, avsky och misstänksamhet.
Detta är en bok om mekaniken, systematiken, mönstret, processen, förloppet, fenomenet och tillståndet migration och integration. Och om alla dess skeenden - om flykt, umbäranden och främlingskap. Om acklimatisering och byggandet av sociala kontaktnät. Om hjälpande medmänniskor och ansvarstagande företag.
Boken berättar om enskilda levnadsöden, om dramatiska händelser som förändrade människors tillvaro och om förmågan att hantera det oförberedda.
Konkretionen är viktig för att det hela skall bli levande och komma oss nära. Här beskrivs ett skede i Västerås historia. Men många städer i Sverige har samma erfarenhet. Det är ett stycke viktig lokalhistoria som många städer i Sverige delar.
Och migration, flykt och invandring fortsätter att vara vardag och verklighet och fortsätter ingå som en del av samhällsutveckling och gemensam världshistoria. Frivilligt eller ofrivilligt rör sig människor av olika anledningar över landsgränser.
ArbetstitelSverige blev vårt hemland
Standardpris229.00
Illustrerad Orginaltitel
Åldersgrupp
BandtypHäftad
Recensionsutdrag
Läsordning i serie
MediatypBok
AvailableToOrder IsContractProduct Inlaga
Sidor324
Publiceringsdatum2014-10-11 00:00:00
FörfattareGunilla Zimmermann
Kort BeskrivningEfter andra världskriget hade svenska industrier brist på arbetskraft. En möjlighet att lösa problemet var att värva yrkesarbetare från andra länder. En stor grupp som är relativt okänd är de tysktalande invandrarna som kom från olika delar av Europa. Utifrån enkäter, intervjuer och litteraturstudier berättar Gunilla Zimmermann om ett stort antal invandrares upplevelser under och efter kriget i Tyskland, varför de kom till Sverige, om arbetsliv, bostadsförhållanden, föreningsliv och integration i det svenska samhället
Storlek
Färg
IsBokinfoProduct SeriesTitle
erpOwnsPrice BokinfoStatusCode21