"Ett mästerverk!"
Göran Schildt, DN
Den aspirerande författaren Erkki jobbar på en biltvätt och vantrivs storligen. Han kämpar för att komma närmare sitt finska ursprung och skriver på en roman om att som barn ryckas upp från sina rötter och enbart möta förakt i det nya landet. Erkki börjar träffa 20-åriga Sirkka, som har förlorat sitt finska språk och dras allt djupare in i ångest och missbruk.
Asfaltblomman av Antti Jalava är en modern klassiker om självförakt och inre främlingskap. Boken rör teman som skam, språkförlust, rotlöshet och strävan att återta sitt språk och sin stolthet.
Asfaltblomman utkom första gången 1980 och har länge varit ur tryck. Nu finns den i en efterlängtad nyutgåva med förord av Andreas Ali Jonasson, minoritetssamordnare och tidigare bibliotekarie vid Botkyrka bibliotek med ansvar för de nationella minoriteterna.
Antti Jalava (1949-2021) föddes i Villmanstrand i Karelen och kom till Sverige som tioåring. Den unge Antti mobbades och förbjöds att tala sitt modersmål i skolan. Traumat skulle komma att bli centralt för hans författarskap.