Sivan och hennes familj har flyttat till en ny lägenhet.
Plötsligt hörs det snyftningar ute i trapphuset.
Vem är det som gråter?
Grannen Blindstyret har tappat bort sin hatt.
Den är antingen röd med en gul fjäder, eller kanske grön med en blå fjäder. Det är inte så lätt att veta eftersom han inte ser någonting. Sivan erbjuder sin hjälp och de ger sig ut på hattjakt.
?? Recension:
Sivan och blindstyretFörfattare: Anna Lundgren
Illustratör: Maya Jönsson
Förlag: Kikkuli Förlag
Att flytta till en ny plats är ofta både spännande och lite läskigt – särskilt om man heter Sivan och har öron som snappat upp något mystiskt i trapphuset. I Sivan och blindstyret får vi följa en nyfiken och modig flicka som upptäcker att nya grannar inte bara kan vara intressanta – de kan också vara fulla av oväntade överraskningar.
Historien tar fart när Sivan möter Blindstyret – en sorgsen, men färgstark man som saknar sin älskade hatt. Tillsammans ger de sig ut på en härligt udda jakt genom kvarteret. Med humor, empati och en dos stillsam filosofi möter de andra karaktärer som både roar och rör – som eremiten Folke och den poetiska fröken Rulin.
Anna Lundgrens text är rytmisk, lättläst och full av lekfullhet, samtidigt som den aldrig underskattar sina unga läsare. Maya Jönssons illustrationer (även om de inte är med i texten här) förstärker säkert den fantasifulla stämningen och karaktärernas uttrycksfullhet. En extra bonus är att boken är satt med ett typsnitt anpassat för läsare med dyslexi – en viktig detalj som gör boken mer tillgänglig.
Betyg: ????? (4 av 5)
?? Pedagogiska förslag till
Sivan och blindstyret – i förskolan ???
1. Lyssna och samtalaHögläsning i små grupper – pausera berättelsen vid viktiga händelser (t.ex. när Sivan hör ljud i trapphuset) och låt barnen gissa vad som ska hända.
Samtala om känslor: Hur känner sig Blindstyret? Sivan? Fröken Rulin? Varför tror barnen att de känner så?
”Tänk om du var Sivan…” Låt barnen reflektera kring vad de själva skulle ha gjort i hennes situation.
??
2. Skapande aktiviteterDesigna en hatt! Inspirerade av Sivans ritning till Folke kan barnen skapa egna fantasihattar med fjädrar, glitter och papper.
Skicka meddelanden som i boken: Låt barn rita eller skriva meddelanden och "hissa upp" dem till varandra i hinkar, som Folke gör från fönstret.
??
3. Utforskande & lekSkattjakt efter hatten: Göm en färgglad hatt och låt barnen följa ledtrådar (eventuellt med taktila och ljudbaserade spår) – gärna i grupp, så samarbete tränas.
”Låtsas att du är Blindstyret” – lek där barnen får prova att navigera med ögonbindel och käpp (under uppsikt), och lita på hörsel eller en kompis som ledsagare.
??
4. VärdegrundsarbeteOlika är bra: Prata om att Blindstyret är blind men ändå hittar andra sätt att ta sig fram – han är klok, fantasifull och har vänner. Lyft fram styrkor i olikheter.
Grannar och gemenskap: Vad är en granne? Hur kan man vara en bra sådan? Barnen kan rita sina egna hem och grannar, och berätta historier.
??
5. SpråkutvecklingNya ord: Samla ord från boken som barnen inte känner till – som "nattduksbord", "käpp", "piffig" – och förklara dem tillsammans.
Rollspel: Återskapa scener från boken med enkla repliker – barnen kan turas om att vara Sivan eller Blindstyret.