Boken handlar om giftsvampar, det vill säga, svampar som innehåller specifika ämnen, toxiner, som orsakar symtom eller skada i kroppen. Här finns detaljerade beskrivningar av giftsvampar i Sverige, deras växtmiljöer, tillsammans med ett rikligt bildmaterial.
Författarna presenterar de senaste rönen när det gäller olika svampgifter, mekanismer bakom de symtom som uppstår och vilka behandlingar som är möjliga.
Svampförgiftningar innefattar allt från lättare magbesvär till livshotande tillstånd. Det finns också andra orsaker än svamptoxiner som gör att människor och djur blir sjuka efter att ha ätit svamp. I boken inkluderas därför kapitel om mage-tarmbesvär, allergiska reaktioner, cancer och miljögifter kopplade till svamp.
Historiken om ett urval svenska giftsvampar presenteras i en egen del.
Giftsvampar och svampgifter är den första boken inom området som har utgivits i Norden på 2000-talet.
Boken riktar sig till såväl studerande inom svampkunskap, vårdpersonal, yrkesverksamma inom djurvård samt alla andra som är intresserade av fördjupad kunskap om giftsvamp.
Giftsvampar och svampgifter har skrivits av:
Rut Folke, erfaren svampkonsulent, ansvarig för svampkonsulentutbildningen på Åsa folkhögskola i Sköldinge samt lärare på mykologiutbildningarna vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Uppsala.
Anders Hirell har en fil.kand.-examen i bland annat historia. Svampkonsulent och författare till boken Den svenska matsvampens historia , som utkom 2013.
Peter Hultén, legitimerad apotekare, sedan mer än 20 år tillbaka verksam vid den svenska Giftinformationscentralen. Anlitad som föreläsare bland annat vid mykologikurserna på SLU och på svampkonsulentutbildningen.
Anna Myrnäs, legitimerad läkare sedan tjugo år tillbaka och specialist i anestesi och intensivvård.