Lunds domkyrka är det främsta romanska byggnadsverket i Norden; dess byggnadshistoria går tillbaka till 1000-talet. Domkyrkan har varit plats för avgörande händelser i politiska, teologiska och kulturella processer. Den nuvarande domkyrkan har här sin bakgrund; fortfarande är den ett centrum i Lunds stad och ett kyrkligt centrum i Sydsverige och Nordeuropa.
Den 30 juni 1123 invigde ärkebiskop Asser kryptans huvudaltare, till Johannes Döparens och alla patriarkers och profeters minne. Med anledning av 900-årsjubileet 2023 har domkyrkorådet i Lund påbörjat publiceringen av ett vetenskapligt bokverk om domkyrkans historia. Tidigare forskning är omfattande, men knappast heltäckande och inte sällan föråldrad eller motstridig. Boksviten om 8 volymer ingår i serien Sveriges kyrkor: Konsthistoriskt inventarium. Byggnadshistorisk och konstvetenskaplig dokumentation kompletteras i sviten med immateriella aspekter: de historiska och kulturella sammanhangen, gudstjänstlivet och den intellektuella miljön kring domkyrkan. Huvudredaktör för bokverket är professor Stephan Borgehammar.
Denna volym behandlar bevarade och försvunna gravminnen -- gravhällar, epitafier, huvudbaner och kistor -- från de århundraden då domkyrkan användes som begravningsplats, fram till början av 1800-talet.
Medverkande författare:
Herman Bengtsson
Stephan Borgehammar
Birgitte Bøggild Johannsen
Arsenii Vetushko-Kalevich