Den evangelikale teologen John Stott har betraktats som en av 1900-talets kyrkofäder. Hans teologi har format miljontals människors tro och liv. Genom sin fokusering på Bibelns och korsets centrala ställning har han vitaliserat den världsvida evangelikala rörelsen. Bibelsynen och frälsningsläran är därför huvudfrågorna i den här boken. Här beskrivs också hur Stott presenterade teologin i den moderna kontexten. Stott var angelägen om en helhetssyn på kristen tro med intresse för både Bibeln och världen . I ett slutkapitel görs en jämförelse med postmodernt och pentekostalt tänkande.
John Stott arbetade först som präst i London men senare som föreläsare i över hundra länder. Han var en drivande kraft bakom en mängd organisationer, bland annat Lausannerörelsen. Hans inflytande byggde på böcker i miljonupplagor men också på en personlig karaktär i enkelhet och ödmjukhet.
Per-Axel Sverker är en känd bibellärare inom flera samfund. Hans verksamhet har innefattat både undervisning vid pastorsutbildningar och vid församlingshelger. Sverker har doktorerat på en avhandling om John Stotts teologi.
Jag är övertygad om att när människor blir tryggare i trons grunder kommer evangeliet också att bli tydligare, både i människors liv och i församlingars förkunnelse. Jag tror att denna bok kommer bidra till detta och jag rekommenderar den varmt till att läsas men också levas.
ULRIK JOSEFSSON teol dr, prorektor vid Akademi för ledarskap och teologi, Örebro, Jönköping
En bättre och kunnigare ciceron genom Stotts teologiska landskap som bland annat talar starkt både om frälsningen och det socialetiska ansvaret än Sverker går inte att uppbringa i Sverige.
TOMAS NYGREN teol dr, lektor i systematisk teologi vid Johannelunds teologiska högskola, Uppsala
Läsaren får inte bara del av en grundlig presentation av Stotts tänkande när det gäller bibelsyn och frälsningslära, utan Sverker gör också en kritisk reflektion och diskuterar Stotts bidrag till den kristna teologin.
JONAS MELIN pionjärkonsult i Svenska Alliansmissionen, skribent på Barnabasbloggen, Jönköping