I denna rikligt och vackert illustrerade volym presenteras formgivare, mönster och berättelser från textilformgivningens glansdagar under främst decennierna 1940-1960. Denna period var expansiv inom svensk textildesign och stod för nytänkande och hög kvalité i såväl form som material. Boken, som är skriven av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark, är en fristående uppföljare till den uppskattade Tryckt till jul, där en förbisedd mönstervärld skildrades.
Nu vidgas perspektiven och de tryckta tygerna för exempel hemmet, souvenirmarknaden, mode och offentlig miljö lyfts fram, liksom mönstervärldens koppling till årets olika högtider och säsonger.
Tryckta tyger för alla tillfällen bygger på arkivstudier och intervjuer med såväl formgivare som deras släktingar. Särskilt intressant är den djupdykning som författarna fått möjlighet att göra i textilföretaget Ljungbergs unika arkiv med bevarade skisser och tygprover.
Tryckta tyger för alla tillfällen är ett pionjärarbete.
Författarna är båda erfarna museikvinnor, Anna Lindqvist vid Ystads museum efter många år på Länsmuseet i Linköping. Marie Odenbring Widmark är anställd vid Västarvet i Västra Götaland. Tillsammans gav de tidigare ut Tryckt till jul, som är en systerbok och kommer i ny upplaga 2020.