Närmare hälften av Sveriges befolkning bor i eget hus och har egen trädgård. Trots det beger vi oss till mataffärer, ibland en bra bit bort, för att handla.
I boken Det goda hemmet berättar forskarna, författarna och bröderna Max och William Whitman om hur du med en markplätt och tid motsvarande ett par tv-serieavsnitt per vecka skapar det ätbara landskapet och självhushåller med godare och nyttigare frukt, grönt och ägg, mjölk och kött.
Inspirerade av egnahemsrörelsen och filosofin om det goda livet startade författarna föreningen Ultuna Permakultur, som jobbar med modeller för att öka självförsörjningsgraden i tätorter. Boken visar hur du får godare, nyttigare och billigare mat hemma.
Bokens första del berättar om godahemsrörelsens ursprung, vad som gör den relevant idag och hur vi främjar hållbarhet.
Bokens andra och största del visar praktiskt hur du formger ditt goda hem för att bli självförsörjande på frukt, bär, grönsaker, ägg, mejerivaror och kött på en högst begränsad yta. För första gången i en svensk bok kan du räkna ut hur många meter odlingsbädd du behöver för ditt årsbehov av varje enskild gröda. Steg för steg lär vi oss om köksträdgårdar, matskogar, fruktspaljéer, värphöns, hushållsgetter, biodling, vatteninsamling och andra strategier som stärker självförsörjning och personlig frihet.
Med illustrationer och foto finns beskrivningar på bland annat:
Odlingsplanering för köksträdgårdens basgrödor och planteringsscheman, radavstånd och skördeberäkningar.
Formgivning av köksträdgården.
Allt om ympning, beskärning, spaljering och förökning av frukt.
Konservering och basrecept för frukt, mejeri, grönsaker och kött.
Vatteninsamling och energieffektivisering.
Utfodring och hushållning av höns, getter, kaniner och bin.
Samarbete med ditt grannskap och om allmänningar.
Hur du analyserar din trädgård innan du skapar trädgården.
Inspirerande designförslag.
Bokens tredje del utforskar det goda hemmets framtid och erbjuder relevanta visioner för ett hållbart samhälle och ett gott liv.
Med Det goda hemmet som guide kan du preppa på riktigt. Med ett par timmars arbete i veckan säkrar du livsmedel för dig och din familj, får fysisk träning, skördar billig mat (100 kvm köksträdgård ger matvärde för 20 000 kr årligen). Du bidrar till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet i ditt område och du skapar ett kretsloppsbaserat trädgårdsjordbruk med enbart lokala råvaror.
Det goda hemmet är ett måste för dig som är intresserad av lokal omställning, personlig frihet, självhushållning och politiskt gräsrotsarbete. Boken berättar om hur vi tillsammans skapar liv som värderar individens frihet, landskapets integritet och som främjar resiliens, hållbarhet och välfärd. En bok för varje hem som ger läsaren jordiga fingrar.
Bokens illustrationer är gjorda av Therese Nilsson. Fotografierna tagna av Per Kristiansen. Det goda hemmet är formgiven av Spektra design.