Hilleforsgrynkvarn, belägen i Säveåns naturreservat i Stenkullen, är kanske den enda av världens havregrynskvarnar som drivs med direktverkande vattenkraft. Kvarnen ägs numera av Lerums kommun och arrenderas av Hillefors Grynkvarns Museiförening.
För 100 år sedan var det inte ovanligt att en fabrik drevs av direktverkande vattenkraft. Det vill säga en turbin som roterade av det förbiströmmande vattnet via kugghjul, axlar och remmar som förmedlade kraften vidare till fabrikens olika maskiner. Men idag 2018 sker ingen kraftöverföring på detta sätt. Det är alldeles för opraktiskt att en fabrik måste ligga i närheten av en strömmande vattenkälla och olycksfallsriskerna är mycket stora.
Boken beskriver en familjs försörjning i tre generationer med denna kvarn, hur de anpassar sig i samhället som växte fram under 1900-talet och genom två världskrig. Ett samhälle som bara är några generationer bort men ändå ter sig så avlägset med dagens digitala utveckling.
Kvarnen finns ännu kvar att besöka genom Hillefors Grynkvarns Museiförening som arbetar med att restaurera den, för att visa hur en industri på 1800- och 1900-talen kunde fungera.
ArbetstitelDe tre grynarna
Standardpris199.00
Illustrerad Orginaltitel
Åldersgrupp
BandtypInbunden
RecensionsutdragJetshop.Integration.Erp.BokInfo.Connectors.Bokinfo.Dto.TextContent
Läsordning i serie
MediatypBok
AvailableToOrder IsContractProduct Inlaga
Sidor95
Publiceringsdatum2018-09-08 00:00:00
FörfattareRolf Svensson & Helena Svensson
Kort BeskrivningBoken beskriver en industri från slutet av 1800-talet fram till våra dagar, en industriell epok som är borta för alltid. Den ger en inblick i en familjs och i ett familjeföretags förändring under tid
från start, blomning och avveckling under 100 år.
Storlek
Färg
IsBokinfoProduct SeriesTitle
erpOwnsPrice BokinfoStatusCode21