En liten akacia växer i orangeriet på Nordiska museets gård Julita i Sörmland. Ett frö i en glasburk i museets stora samling av fröprover från 1800-talet började gro tack vare en forskares nyfikenhet och envishet en sensation som väckte många frågor. Fröet växte till en buske och ur fröet växte också en berättelse om andra samlingar på glömda museer, om en resa till Egypten år 1856 och om Oskar Theodor Sandahl. Hans intresse för märkliga växter och djur förde akaciafröet till Sverige och genom brev och reseberättelser får vi insyn i hur tidens turister upplevde det främmande. Skildringen av hans resor och av hans liv som läkare och vetenskapsman i Stockholm ger 1800-talets frösamlingar och exotiska naturalier ett sammanhang.
Matti Wiking Leino är agronom och doktor i genetik och växtförädling. Inom Nordiska museets forskningsprojekt »Historiskt växtmaterial« har han lockat fram både akacian
och berättelsen ur en 150-årig dvala.
ArbetstitelDen egyptiska akacians långa dvala
Standardpris149.00
Illustrerad Orginaltitel
Åldersgrupp
BandtypInbunden
Recensionsutdrag
Läsordning i serie
MediatypBok
AvailableToOrder IsContractProduct Inlaga
Sidor127
Publiceringsdatum2011-03-28 00:00:00
FörfattareMatti WikingLeino
Kort BeskrivningEn liten akacia växer i orangeriet på Nordiska museets gård Julita i Sörmland. Ett frö i en glasburk i museets stora samling av fröprover från 1800-talet började gro tack vare en forskares nyfikenhet och envishet en sensation som väckte många frågor. Fröet växte till en buske och ur fröet växte också en berättelse om andra samlingar på glömda museer, om en resa till Egypten år 1856 och om Oskar Theodor Sandahl. Hans intresse för märkliga växter och djur förde akaciafröet till Sverige och genom brev och reseberättelser får vi insyn i hur tidens turister upplevde det främmande. Skildringen av hans resor och av hans liv som läkare och vetenskapsman i Stockholm ger 1800-talets frösamlingar och exotiska naturalier ett sammanhang. Matti Wiking Leino är agronom och doktor i genetik och växtförädling. Inom Nordiska museets forskningsprojekt »Historiskt växtmaterial« har han lockat fram både akacian och berättelsen ur en 150-årig dvala.
Storlek
Färg
IsBokinfoProduct SeriesTitle
erpOwnsPrice BokinfoStatusCode21