En kvinnlig gränsgångare gestaltar för första gången historien om Clara Lachmann (1864--1920) och hennes skandinaviska arv. Clara Lachmann levde sitt liv över gränserna. Hon föddes in i Köpenhamns traditionsbundna judiska borgerskap, men orienterade sig mot moderna och sekulära värderingar. Senare förde äktenskapet med den välbärgade sockerfabrikanten Jacob Lachmann henne från Danmark till Sverige. När Clara som änka övertog ansvaret för familjeförmögenheten testamenterade hon ett miljonbelopp för att stötta samarbetet över de gränser som hade format hennes liv. Det ledde till inrättandet av Clara Lachmanns stiftelse, som sedan dess har arbetat för att främja den skandinaviska samkänslan.
Berättelsen om Clara Lachmann är sammantvinnad med de skandinaviska judarnas historia och ger en sällsynt inblick i hur livet tedde sig för borgerskapets kvinnor. Den avslöjar myter och maktkamper inom den svenska sockerindustrin och kastar ljus över skandinavismen som politisk och kulturell strömning från 1800-talet till idag.
Leonora Lottrup Rasmussen, f. 1989, är historiker och forskare vid Århus universitet. Översättning från danska: Öyvind Vågen.
Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet utgår från idén om gränsen som både barriär och motor. Vi är en plattform för kritisk diskussion av frågor som aktualiseras i gränsregioner och särskilt i en transnationell gränsregion som Öresund. Bokserien Centrum för Öresundsstudier är en del av vår verksamhet, och En kvinnlig gränsgångare. Clara Lachmanns stiftelse under 100 år (som finns i både dansk och svensk utgåva) är bok nr 42 i serien. Serieredaktör är Johanna Rivano Eckerdal.