Den här boken berättar historien om skärgårdsbornas husbehovs- och fraktseglation till Stockholm från början av 1200-talet och fram till våra dagar. Många fina bilder kompletterar berättelsen. Skärgårdsborna kom från Ostkusten och Norra Botten samt från Åland, Åboland och Nyland med varor som behövdes i huvudstaden, såsom strömming, fisk, fågel, ägg, grönsaker, kött, kor, grisar och får, skinn, hudar och tran, hö, ved, sand, grus och kol m.m. I huvudstaden köpte skärgårdsborna de varor som inte fanns hemmavid. Boken beskriver de olika hamnar, kajer och marknadsplatser som erbjöds skärgårdsborna i Stockholm och där försäljningen skedde. Beskrivningen ger läsaren en överblick under århundradena över Stockholms utveckling längs vattnet. Att frakta så olika varor ställde höga krav på skepparna och deras besättningar. Tekniker avseende lastningen och lossningen beskrivs. Målande beskrivningar görs också i boken om seglatserna till Stockholm. Boken behandlar även det regelverk som påverkade bondeseglationen från 1200-talet och fram till 1900-talet. Ett avsnitt i boken ägnas åt skärgårdens bruksbåtar och skutor, som utvecklades i takt med de olika transportbehoven och avståndet till huvudstaden. Båtarna och skutorna beskrivs i detalj med både bilder och ritningar. Boken vänder sig till kulturhistoriker, skärgårdsentusiaster, stockholmshistoriker samt till boende i skärgården med ett intresse för sin hembygd.
ArbetstitelEn skärgårdsskuta kommer lastad. Bondeseglationen till Stockholm.
Standardpris449.00
Illustrerad Orginaltitel
Åldersgrupp
BandtypInbunden
Recensionsutdrag
Läsordning i serie
MediatypBok
AvailableToOrder IsContractProduct Inlaga
Sidor256
Publiceringsdatum2020-02-14 00:00:00
FörfattareLarsG. Soldéus
Kort BeskrivningBoken handlar om skärgårdsbornas husbehovs- och fraktseglation till Stockholm från början av 1200-talet fram 1940 med många fina bilder, kartor och ritningar av bruksbåtar och skutor. Här finns även reglerna för bondeseglationen. De kom från Ostkusten, Norra Botten, Åland, Åboland och Nyland med strömming, fisk, fågel, ägg, grönsaker, kor, grisar, får, skinn, tran, hö, ved, sand, grus och kol. Boken tar upp hamnar, kajer och marknadsplatser som erbjöds i Stockholm. Höga krav ställdes på skepparna, besättningarna, lastningen och lossningen. Målande beskrivningar görs om seglatserna. Boken vänder sig till kulturhistoriker, skärgårdsentusiaster, stockholmshistoriker samt till boende i skärgården med ett intresse för sin hembygd.
Storlek
Färg
IsBokinfoProduct SeriesTitle
erpOwnsPrice BokinfoStatusCode21