Södermanlands län har ett fantastiskt men för många okänt kulturarv i form av landsvägar. Många av våra huvudvägar visar sig ha gått i samma sträckning i tusen år! Där vi susar fram på dagens motorväg finns kanske strax intill rester av ett vad eller en uråldrig hålväg där våra förfäder gick eller red längs samma led som idag.
Vem skötte vägarna och varför intresserade sig kyrkan under tidig medeltid för dessa? Hur förbättrades de sörmländska vägarna under stormaktstiden och senare? Hur anpassades de till den snabbt växande biltrafiken under 1900-talet och fram till våra dagar? Om detta berättar denna bok. Författaren har arbetat med vägplanering i 40 år och då ofta träffat på gamla vägsträckningar och intresserat sig för varför vägen ligger där den gör i landskapet. I boken beskrivs också ett dussintal utflykter till äldre vägmiljöer där man själv kan uppleva detta unika kulturarv. Boken är rikt illustrerad med såväl gamla som nya bilder och kartor.
ArbetstitelFrån hålväg till motorväg - sörmländska färdvägar under tusen år
Standardpris329.00
Illustrerad Orginaltitel
Åldersgrupp
BandtypKartonnage
RecensionsutdragJetshop.Integration.Erp.BokInfo.Connectors.Bokinfo.Dto.TextContent
Läsordning i serie
MediatypBok
AvailableToOrder IsContractProduct Inlaga
Sidor175
Publiceringsdatum2018-01-21 00:00:00
FörfattareJan Moberg
Kort BeskrivningBoken beskriver de sörmländska färdvägarnas utveckling från förhistoriska åsvägar intill gravfält och runstenar fram till våra dagars motorvägar och mitträckesvägar. Var låg vägarna, vem skötte dem? Hur var det att resa på dessa färdvägar i äldre tider och hur hittade man mellan gäst-giverierna? Hur anpassades vägarna till den snabbt växande biltrafiken under 1900-talet? Om detta berättar denna bok. I den beskrivs också med text, kartor och bilder ett dussintal utflykter till äldre vägmiljöer där man själv kan uppleva detta unika kulturarv.
Storlek
Färg
IsBokinfoProduct SeriesTitle
erpOwnsPrice BokinfoStatusCode21