När Kristina Gyllenstierna blev änka efter riksföreståndaren Sten Sture den yngre övertog hon ledningen för riket och fortsatte kampen mot den danske kungen Kristian II. Bara 26 år gammal och gravid med sitt sjätte barn organiserade hon försvaret av huvudstaden i den händelserika tid som ledde fram till Stockholms blodbad.
Kristinas kamp är upptakten till Karin Tegenborg Falkdalens nya bok. Genom de högättade kvinnorna – mödrar, döttrar, hustrur och änkor – skildras Vasatidens dramatiska skeenden, maktspelen och uppgörelserna om den svenska tronen. Men också vänskap, kärlek och familjeliv.
Kvinnorna tillhörde rikets elit, högadel och kungafamilj, och var verksamma i en miljö där politik var en del av vardagen. Deras ställning och nätverk gav dem möjligheter att skaffa sig ett större handlingsutrymme i en patriarkal värld. Men det politiska spelet fick också konsekvenser. Märta Leijonhufvud miste sin man och två söner vid Sturemorden 1567. Två av hennes döttrar, Kristina och Margareta, blev änkor vid Linköpings blodbad 1600. En tredje dotter, Magdalena, tvingades fly Sverige vid samma tid.
På ett kunnigt och fängslande sätt berättar författaren om dessa och andra kvinnors liv, och det höga pris som många av dem tvingades betala i maktkampernas svenska 1500-tal.