Strömmen av matböcker är strid – men den här
innehåller sådant man knappast finner på annat håll.
För vad sägs om recept på gråsuggesås? Eller på
den bortglömda romerska allsåsen garum och
parsernas uråldriga odödlighetsdryck?
Här beskrivs också de babyloniska gudarnas meny,
hur renässansfurstarnas skräck för förgiftningar satt
spår i bordssederna långt in i vår tid, om ett gigantiskt kalas för 70.000 gäster för 2.800 år sedan, och det politiska spelet runt och på borden när De Tre Stora konfererade på Jalta 1945.
Här berättas om när asarnas främste manlighetssymbol Tor åt vid jättarnas bord utklädd till kärleksgudinna som en besvärad forntida transvestit, och om den franske kungen som hellre smög ut i köket med sin hovmästare och lagade hemliga rätter än skötte rikets affärer.
Har ni funderat över vad nektar och ambrosia
bestod av? Eller vad som stod på bordet i Birka – och i antikens Rom? Eller varför Thanksgiving Day
firas med sötpotatis och tranbärssås? Det får ni veta här.
Ja, det finns mycket att berätta om mytologisk och
historisk mat – om gaffelns och potatisens historia,
om varför vi äter det vi äter, om ofattbart frosseri och ofattbart armod genom tiderna.
32 inslag i matprogrammet Meny i radions P1 har här antagit mindre flyktig form, och transformerats till bok. Pia Gadd är författare och journalist, och har
verkat inom såväl kvällspress som radio och TV.
ArbetstitelMat i myt och historia
Standardpris229.00
Illustrerad Orginaltitel
Åldersgrupp
BandtypHäftad
Recensionsutdrag
Läsordning i serie
MediatypBok
AvailableToOrder IsContractProduct Inlaga
Sidor169
Publiceringsdatum2011-03-02 00:00:00
FörfattarePia Gadd
Kort BeskrivningStrömmen av matböcker är strid – men den här
innehåller sådant man knappast finner på annat håll.
För vad sägs om recept på gråsuggesås? Eller på
den bortglömda romerska allsåsen garum och
parsernas uråldriga odödlighetsdryck?
Här beskrivs också de babyloniska gudarnas meny,
hur renässansfurstarnas skräck för förgiftningar satt
spår i bordssederna långt in i vår tid, om ett gigantiskt kalas för 70.000 gäster för 2.800 år sedan, och det politiska spelet runt och på borden när De Tre Stora konfererade på Jalta 1945.
Här berättas om när asarnas främste manlighetssymbol Tor åt vid jättarnas bord utklädd till kärleksgudinna som en besvärad forntida transvestit, och om den franske kungen som hellre smög ut i köket med sin hovmästare och lagade hemliga rätter än skötte rikets affärer.
Har ni funderat över vad nektar och ambrosia
bestod av? Eller vad som stod på bordet i Birka – och i antikens Rom? Eller varför Thanksgiving Day
firas med sötpotatis och tranbärssås? Det får ni veta här.
Ja, det finns mycket att berätta om mytologisk och
historisk mat – om gaffelns och potatisens historia,
om varför vi äter det vi äter, om ofattbart frosseri och ofattbart armod genom tiderna.
32 inslag i matprogrammet Meny i radions P1 har här antagit mindre flyktig form, och transformerats till bok. Pia Gadd är författare och journalist, och har
verkat inom såväl kvällspress som radio och TV.
Storlek
Färg
IsBokinfoProduct SeriesTitle
erpOwnsPrice BokinfoStatusCode21