Sekreterarklubben skildrar en del av vår moderna historia som hamnat i skymundan. Möt de unga kvinnor som riskerade livet i sitt arbete inom den svenska underrättelsetjänsten mellan 1939 och 1945, kvinnor som gjorde stora insatser för sitt land i det tysta. Vilka var de? Varifrån kom de? Och varför fick de aldrig något erkännande?
Jan Bergman berättar den osminkade sanningen om kvinnorna i underrättelsetjänsten under andra världskriget. Han ger röst åt dem som var med - och en av dem var hans egen mor. Det här är historien om Stockholm som "Nordens Casablanca" och den hemligaste delen av den svenska militära underrättelsetjänsten - C-byrån - och de kvinnor som jobbade som kurirer, infiltratörer, informanter, och "eskortflickor".
Några av dem kallades för "svalor" och stod lägst i rang inom underrättelsearbetet, men var de som oftast tog de största riskerna, offrade sina kroppar, sin framtid och ibland även sina liv. Utan "svalorna" hade man inte lyckats knäcka de nya tyska kodsystemen, eller fått tillgång till information som var direkt avgörande för Sverige under krigsåren.
I drygt trettio år har författaren och tv-producenten Jan Bergman forskat om detta nedtystade kapitel i svensk nutidshistoria. Han har intervjuat gamla spionchefer och agenter, läst brev, dagböcker, protokoll, samtalsnedteckningar, gått igenom arkiv och plöjt spionrapporter. Fram träder en mörk historia, mycket mörkare än vi kunnat ana, av svek, förräderi, brutna lojaliteter, maktkamper, attentat och mord.