Halima om de sina är en historia om en familj, från Somalia till Sverige, berättad genom dagboksanteckningar, fotografier och arkivmaterial. Det är en berättelse från en somalisk kvinnas perspektiv, som samtidigt gestaltar en större somalisvensk och allmänmänsklig erfarenhet.
Författaren Salad Hilowle uttrycker det så här: Halima om de sina handlar om att längta hem, längta till en svunnen tid men ändå känna att man skapat nytt hem med sina nära och kära. Det är mitt sätt berätta om likheten mellan Ålidhem och Mogadishu, genom min mormors historia.
I Halima om de sina möts text och bild i en bok som är lika mycket konstverk som dokument. Det är en berättelse om den lilla människan i stora världen, och om somalier i Sverige en av landets största minoritetsgrupper, som trots det har få plattformar i svensk offentlighet.
Salad Hilowle igen: "Det är en intim skildring som påminner om dagboken av personer och platser vi sällan möter i svenska böcker. Jag vill visa läsarna att allt som sker eller skett i Somalia och Sverige inte nödvändigtvis skiljer oss från varandra. Det kanske finns mer gemensamt än många tror, en livsberättelse om hur vi formas genom våra nära och kära oavsett var man kommer ifrån."
Salad Hilowle (f. 1986, Mogadishu, Somalia) är konstnär och filmmakare verksam i Stockholm. Hans praktik kretsar utgår ofta från arkiv, bilder, dokument, montage, platser och alternativa historieskrivningar. Hilowle är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och har bland annat tilldelats Hasselbladsstiftelsens fotoboksstipendium samt Konstakademiens Bernadottestipendium.
Halima om de sina är Salad Hilowles debutbok, och sammanfaller med en utställning på galleriet ISSUES i Stockholm. Hilowle har tidigare gjort separatutställningar på Kulturhuset och Konstakademien i Stockholm samt Österängens konsthall i Jönköping.
Sagt om Halima om de sina:
"Halima om de sina är ett nysvenskt historiedokument, skrivet och berättat med en till synes osannolik men likväl självklar röst. /.../ Den borde vara obligatoriskt studiematerial" Dick Harrison, SvD
"Halima om de sina gör världen lite bättre. Du kommer att älska Halima som om hon vore en närstående." Bodil Juggas, Arbetarbladet
"Med ett avklarnat och vackert språk ger här konstnären och filmskaparen Salad Hilowle röst åt sin mormor Halima, en gång flykting från krigets Somalia. Hilowles debutbok är vemodig i tonen; den beskriver flyktingens eviga längtan till hemlandet och samtidigt den lika eviga strävan att finna ett nytt hem i det nya landet. /.../ Det mycket rika bildmaterialet förstärker läsupplevelsen på djupet; det anar man kanske inte förrän en bit in i boken, men då blir upplevelsen desto starkare." BTJ, som ger Halima om de sina 4 av 5 i betyg