Christa Wolf anses tillhöra efterkrigs-Tysklands främsta författare tillsammans med Heinrich Böll och Günter Grass. Under huvuddelen av livet levde och verkade Wolf i DDR, Östtyskland, som upphörde som stat i samband med Murens fall då Väst- och Östtyskland blev ett gemensamt Tyskland.
Från början var hon i stor utsträckning lojal med den nya öststaten när den var ung. Hon var aktiv i författarförbundet och deltog även i partikongressen hon visades då gärna upp av de styrande männen som intellektuell vän till den socialistiska staten. Hon var aktiv i föreningar och framträdde i sammanhang där partiet/staten uppskattade hennes samverkan.
Men efter hand växte hennes politiska obehag och främlingskap i det hårdnande politiska förtrycket. Till slut blev hon övervakad av hemliga polisen, telefonen avlyssnades, brev kom bort eller öppnades. Hon blev en förtryckets motståndare. Hon tog parti för Wolf Bierman som förbjöds återkomma till landet. Uppskattningen av hennes författarskap växte runt om i världen. Här redogörs också för hennes romaner som blev uppskattade i många länder. Läsaren får följa hennes författarbana.
Sture Packalén, bosatt i Uppsala och prof. em. med ett flertal uppskattade böcker om tysk litteratur bakom sig, senast Tysk litteratur och Günter Grass.
___
"Kapitlen är korta och bilderna många i boken Christa Wolf. Den lojala dissidenten och biografin ger en bra presentation av författaren."
Catharina Bergman, BTJ. Helhetsbetyg: 3