Genusperspektivet inom svensk litteraturvetenskap har en lång historia. Författarskap, enskilda texter och institutioner har varit föremål för undersökning utifrån skilda frågeställningar och forskningsområdet har utvecklats i en mängd riktningar under de senaste decennierna. Det är ett fält statt i ständig förvandling.
I denna bok ger en rad forskare sin bild av hur fältet förändrats de frågor som behandlas rör vad som händer idag. Redan tidigt var den tvärvetenskapliga ambitionen närvarande på samma sätt som den alltid varit given inom den feministiska forskningen och genusvetenskapen. Gränsöverskridanden har gett upphov till en mängd nya frågor och varit riktmärke i det kritiska samtalet om litteratur och kön. Detta är även märkbart i bokens olika bidrag.
Boken är indelad i sex tematiska avdelningar som ger en inblick i det litteraturvetenskapliga forskningsläget i Sverige och Norden: Att skriva historia, Teorins vägar, Biografin och självbiografin, Förhandlingar om kön och kärlek, Läsning och läsaren samt Flickor & pojkar. Avslutningsvis presenteras tre inlägg som pekar mot framtiden: Vadan och varthän? Om den litteraturvetenskapliga genusforskningens framtid.
Bokens redaktörer Eva Heggestad, Anna Williams och Ann Öhrberg är verksamma vid Litteraturvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.