Vad är en flicka och hur blir hon kvinna? Frågan kan tyckas självklar men i själva verket är begreppen flicka och kvinna omgärdade av en mängd föreställningar som inte bara har med ålder och kön att göra.
Agnes von Krusenstjerna återkom i sitt författarskap gång på gång till frågan om hur en flicka ska kunna växa upp och leva ett gott liv som kvinna. För hennes skildringar av kvinnoblivande är kärlek och sexualitet avgörande. Krusenstjerna är känd för sina gestaltningar av tabubelagda ämnen som kvinnors sexualitet och psykisk sjukdom. Men då hon debuterade var det med en roman som sågs som en oskyldig flickbok.
Krusenstjernas tidiga romaner har betraktats som omogna och banala, och har aldrig tidigare varit föremål för en större studie. Hilda Jakobsson undersöker, med utgångspunkt i feministisk teori och queerteori, hur flickor blir eller inte blir kvinnor i möte med kärlek och sexualitet i Ninas dagbok,Helenas första kärlek och Tonytrilogin. Hon sätter in verken i ett nytt, ungdomslitterärt sammanhang och visar att varken Krusenstjernas romaner eller flickböcker av andra författare är särskilt oskyldiga.
Hilda Jakobsson är litteraturvetare vid Stockholms universitet. Jag var kvinna är hennes doktorsavhandling.