Myten om Ragnarök berättades bland vikingatidens skandinaver och kom att bevaras i skrivna texter på Island och i Norge under tidig medeltid. Myten handlar om världens och gudarnas undergång men också om den nya värld som kommer att återuppstå efter den väldiga brand som ödelägger jorden. Frågan om ragnaröksmytens ursprung har varit mycket omdiskuterad och åtskilliga teorier har lagts fram. I denna bok söker sig religionshistorikern Anders Hultgård nya vägar att förstå myten och att förklara dess bakgrund. Perspektivet vidgar sig mot andra religioners föreställningar om världens slut och här spelar jämförelsen med det forna Irans traditioner en nyckelroll.
Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur är en riksakademi med säte i Uppsala. Sin uppgift att främja forskning rörande svensk folklig kultur, begreppet taget i vid mening, skall Akademien enligt sina stadgar bland annat fullgöra genom att i sina skriftserier offentliggöra forskningsrön inom ämnesområden som den har till uppgift att vårda sig om. Huvudserien är Acta Academiae Regiae Gustavi Adolphi, vars första nummer utkom 1933. Bland övriga serier kan nämnas Folklivsskildringar och bygdestudier, Kungl. Gustav Adolfs Akademiens småskrifter och Svenska sagor och sägner.
Redaktör för skriftserierna är docent Maj Reinhammar, maj.reinhammar@agora.se.
ArbetstitelMidgård brinner
Standardpris399.00
Illustrerad Orginaltitel
Åldersgrupp
BandtypInbunden
Recensionsutdrag
Läsordning i serie
MediatypBok
AvailableToOrder IsContractProduct Inlaga
Sidor465
Publiceringsdatum2017-01-12 00:00:00
FörfattareAnders Hultgård
Kort BeskrivningMyten om Ragnarök berättades bland vikingatidens skandinaver och kom att bevaras i skrivna texter på Island och i Norge under tidig medeltid. Myten handlar om världens och gudarnas undergång men också om den nya värld som kommer att återuppstå efter den väldiga brand som ödelägger jorden.
Storlek
Färg
IsBokinfoProduct SeriesTitle
erpOwnsPrice BokinfoStatusCode21