De ryska symbolisterna drömde för hundra år sedan om en ny era, parallellt med socialisterna, en grundläggande omgestaltning av de ryska livsformerna. Dessa poeter, filosofer och mystiker skådade tecken i skyn, de kände att tsardömet stod inför apokalyptiska omvälvningar. De önskade stora synteser mellan östkultur och västkultur, med Ryssland i en ledarroll och mellan olika konstarter. Man utgick från Vladimir Solovjov och Friedrich Nietzsche, men idéer mottogs också från marxism och andra håll. I essäerna presenteras ett antal viktiga symbolister och deras febriga förväntningar.
Magnus Ljunggren är professor emeritus vid Göteborgs universitet, författare och kulturskribent sedan många år i bl.a. Expressen och Svenska Dagbladet.
ArbetstitelPoesi och psykiatri
Standardpris249.00
Illustrerad Orginaltitel
Åldersgrupp
BandtypInbunden
Recensionsutdrag
Läsordning i serie
MediatypBok
AvailableToOrder IsContractProduct Inlaga
Sidor188
Publiceringsdatum2012-04-23 00:00:00
FörfattareMagnus Ljunggren
Kort BeskrivningDe ryska symbolisterna drömde för hundra år sedan om en ny era, parallellt med socialisterna, en grundläggande omgestaltning av de ryska livsformerna. Dessa poeter, filosofer och mystiker skådade tecken i skyn, de kände att tsardömet stod inför apokalyptiska omvälvningar. De önskade stora synteser mellan östkultur och västkultur, med Ryssland i en ledarroll och mellan olika konstarter. Man utgick från Vladimir Solovjov och Friedrich Nietzsche, men idéer mottogs också från marxism och andra håll. I essäerna presenteras ett antal viktiga symbolister och deras febriga förväntningar.
Magnus Ljunggren är professor emeritus vid Göteborgs universitet, författare och kulturskribent sedan många år i bl.a. Expressen och Svenska Dagbladet.
Storlek
Färg
IsBokinfoProduct SeriesTitle
erpOwnsPrice BokinfoStatusCode30