Olof von Dalin (1708--1763) är en skepnadsskiftande person och diktare. I sina texter anlägger han gärna masker, talar genom främmande, uppdiktade munnar. Dalin är inte bara en författare, utan många. Han anteciperade Bellman, som i likhet med sin förebild Dalin gav liv åt olika karaktärer och talade och sjöng med olika poetiska tonfall.
Dalin är både pekoralpastischens upphovsman i Sverige och den förste i svensk litteratur att systematiskt ägna sig åt rolldiktning. I Rolldiktningens poetik lyfts tidigare okända, nyskapande och experimentella sidor i det gigantiska författarskapet fram för första gången. Boken bygger på många års grundforskning i arkiv och ger en ny tolkning av vår jämte Bellman främste 1700-talsförfattare.
Daniel Möller är docent och lärare i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Han har tidigare bl.a. skrivit en bok om djurepitafier från 1600- och 1700-talen och forskat om Gunnar Ekelöfs pekoralpastischer. Tillsammans med Niklas Schiöler har han även redigerat antologin Svensk poesi (2016). Senast utgav han antologin Tre sekler av svenska pekoral (2019).