"Med sin gedigna, spränglärda och fascinerande genomgång av romanens trehundra år långa historia lyfter Elam fram ett delvis nytt narrativ som sätter både kvinnan och genrerna i centrum. Det är lysande! Romanens segertåg kommer vara en självklar klassiker för lång tid framöver."
Gabriella Håkansson, DN
"Att kalla en bok för ett "intellektuellt äventyr" är en klyscha - men det kan inte hjälpas - för Romanens segertåg är verkligen det. Elam skriver en fackboksprosa som är en fröjd att läsa."
Rasmus Landström, Aftonbladet
Vad är det för bok du läser nu? Svaret på frågan är nästan alltid ”en roman”.
Ändå är romanen en förhållandevis ung genre – först mot slutet av 1700-talet blev romanen den helt dominerande litterära genren. I vår egen tid är den, trots hårdnande konkurrens från nya medier, alltjämt vad vi oftast menar när vi säger att vi håller på med en bok.
Hur blev det så? Den här boken försöker ge ett svar genom att berätta historien om romanens segertåg, från föraktad kvinnosyssla till genrernas genre. Den visar hur romanen frodas där det finns en offentlighet, nya kommunikationsmedel och social rörlighet. Den belyser romanens oemotståndliga förmåga att synliggöra storheten i helt vanliga människor erfarenheter. Den visar också vilka litterära genrer och traditioner romanen sugit upp eller kvävt under sin framryckning. Slutligen visar den romanens oändliga variationsuttryck, genom mängder av inspirerande exempel från såväl klassiska som mindre kända författare – en guldgruva för den som behöver goda lästips.
"Elam har skrivit något så ovanligt som en läsvärd, tillgänglig och lärorik essä om litteraturhistoria, lika uppmärksam på teknologiska förändringar som romantekniska detaljer, inomlitterära relationer som samhälliga."
Expressen
"För alla som är intresserade av romanläsning och romanskrivande finns nu en bok som är ett måste ... Det är faktiskt omöjligt att redogöra för rikedomen i den här boken, men nu finns den, en bok man ständigt kommer att behöva återvända till."
Gotlands Tidningar
"På ett beundransvärt sätt lyckas Elam på litet utrymme fånga viktiga drag i berömda verk, som Tolstojs Anna Karenina, och hela författarskap, som Birgitta Trotzigs och Olga Tokarczuks ... Med Romanens segertåg påminner Ingrid Elam oss om den skattkammare som skönlitteraturen utgör."
Tranås-Posten
"En bok att glädjas åt och återvända till för alla som älskar romanen som konstform."
BTJ