Vilhelm Moberg hör till den sällsynta skaran svenska romanförfattare som i hög grad och under lång tid har blivit både läst av många människor och samtidigt upphöjd av kritikerna. Med romaner som Raskens, Mans kvinna, Rid i natt!, Soldat med brutet gevär, Din stund på jorden och, inte minst, emigranteposet om Karl Oskar och Kristina, har Vilhelm Moberg fått en given plats både i många svenska hjärtan och i svensk litteraturhistoria.
Hur gick det till när den småländske bondkomikern och lokaltidningsjournalisten Ville i Momåla förvandlades till den storsäljande och hyllade romanförfattaren Vilhelm Moberg? Vad är hemligheten med hans romankonst? Det är frågor som Ola Holmgren utforskar i den inträngande studien Synerna och orden.
Ola Holmgren är professor emeritus i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola. Han disputerade 1979 på en avhandling om Ivar Lo-Johanssons roman Måna är död. Han har tidigare utgivit böcker om bland andra Bob Dylan, Keve Hjelm, August Strindberg och Peter Weiss. År 2023 utkom Riksfilistern En otidsenlig betraktelse över Jan Guillous författarskap på Karneval. Ola Holmgren är sedan 2023 ordförande i Vilhelm Moberg-Sällskapet.
»Vilhelm Moberg förutsåg vad som skulle hända med hans verk. I prologen till emigranteposet skriver han om sina romangestalter, att deras utvandrings äventyr snart skall ingå i sagan och legenden . Och det har de verkligen kommit att göra. De har blivit musikal, teater och nu senast återfinner vi dem i en långfilm, som inte har mycket mer än namnet gemensamt med Mobergs verk. Redan under sin livstid tillhörde Vilhelm Moberg våra mest filmatiserade författare. Men nu övertas hans romangestalter av regissörer och manusförfattare som tydligen är obekanta med upphovsmannen. Därför är det hög tid att påminna om Vilhelm Mobergs egen romankonst, där allting börjar.« Ola Holmgren