Ynglingasagan beskriver den första svenska kungaättens historia. Den utgör egentligen inte ett fristående arbete, utan ingår som första delen i Snorre Sturlassons stora historiska verk om norges kungar, mest känt under namnet Heimskringla, vilket låg färdigt omkring år 1230. För oss svenskar är det dock den första delen som är mest betydelsefull och intressant.
Det finns här en historisk kärna i de stora dragen, om än med inslag av sagor, myter och sägner. De norska kungarnas härstamning från Uppsalaätten genom Olav trätäljas utvandring till Värmland och hans efterkommandes till Norge kan på goda skäl betraktas som historisk sanning. Ju längre tillbaka man går desto osäkrare blir det, och Snorres fantastiska uppgifter om Odens invandring från Skythien och upprättande av sitt kungadöme i Sverige är svårare att ta till sig, men skulle möjligen kunna dölja förbleknade minnen av en historisk verklighet.
Ynglingasagan är ett kompilationsarbete, utomordentligt skickligt utfört. Som källor har Snorre haft andra skriftliga historiska verk men även den muntliga traditionen och skaldepoesin (som även citeras rikligt). Han har utvärderat, granskat och sammanställt dessa till en helhet som är beundransvärd både betraktad som litteratur och vetenskap.
Boken har förklarande noter som ger de upplysningar som krävs för att man skall kunna förstå innehållet och få behållning av läsningen även utan bakgrundskunskaper.
Läs bland annat om:
- Asarnas krig med vanerna och deras fredsuppgörelse
- Förklaringen till asaläran och dess olika personligheter och gudar (enligt Snorre)
- Odens utvandring till Sverige, Sigtuna och grundande av sitt rike Svithiod
- Varför svearna började dyrka Oden och hans präster som gudar
- Varför Sverige och Uppsala var centrum för asakulten
- Hur Frö byggde sitt tempel i Uppsala och kallades Inge, vilket gav upphov till ättenamnet Ynglingar
- Ynglingarnas färgstarka personligheter, liv och död
- Dramatiska och dråpliga episoder i Sveriges och Nordens tidiga historia
- Varför det heter "konung" och "drottning"
- Vackra, slagkraftiga och listiga kvinnor
- Ständiga strider med ärkefienden Danmark
- Inbördeskrig
- Välkända personer som Ottar Vendelkråka, Rolv krake, Ingjald illråde och Olav trätälja (som grundlade Värmland)