Hur kan det komma sig att ett barn som växer upp i en trygg och välfungerande familj och en välbärgad social miljö ändå hamnar i utanförskap, missbruk och kriminalitet? Detta är en central fråga i boken om Calle, en adopterad pojke med ADHD.
Calle är ett av de fall där livet tar en mörk vändning trots en stödjande omgivning. Boken skildrar hans livsresa, samtidigt som den berättar om familjens aldrig sviktande kamp för att hjälpa honom tillbaka till ett värdigt liv. Calle har omgärdats av en rad stödinsatser och ingripanden, från skola, socialtjänst, psykiatri och sedermera behandlingshem och kriminalvård. Vilka av dessa insatser har egentligen varit verksamma, och vilka har varit verkningslösa eller till och med skadliga?
Finns det "hopplösa fall"? Bokens svar är, som titeln anger, att det inte behöver vara så. Även Calles liv kom till sist till en vändpunkt. Hur blev det möjligt? Kanske finns svaret i den latinska devisen "Amor vincit omnia" (Kärleken övervinner allt).
Boken bygger på intervjuer med Calle själv, hans familj och de samhällsaktörer som haft kontakt med honom, och diskuterar dessa frågor. Författaren är barn- och ungdomspsykiater med lång erfarenhet av behandlingsarbete för barn och ungdomar med NPF-diagnoser (ADHD, autism m.fl.) och deras familjer, och har även under många år varit behandlare för Calle och hans familj.