Rondarbetet är en av sjukhusläkarens viktigaste färdigheter. En väl genomförd rond innebär säkrare vård, bättre utnyttjande av resurser och tydligare roller för sjukvårdspersonal.
Rondboken är den första svenska handboken om hur man leder en effektiv och säker rond. Utöver det medicinska förfarandet belyser boken även kommunikation, ledarskap, juridik och etik.
Rondboken vänder sig främst till studenter på läkarutbildningen, handledare och studierektorer på AT- och ST-utbildningen samt yngre kollegor.
Sagt om boken
”Detta torde vara den första läroboken på svenska om den systematiska genomgång som dagligen görs av varje sjukhuspatient, dvs. den verksamhet som kort kallas "ronden". --- Med tydlig pedagogisk förankring i klinisk vardag lyfter bokens avsnitt fram olika aspekter på ronden: olika rondtyper, kommunikation, dokumentation, juridik, ledarskap, vårdhygien och sist men inte minst etiska perspektiv. Det lilla behändiga formatet (111 sidor), tonvikten på rondens praktik, samt de många pedagogiska exempelsituationerna från klinisk vardag gör Rondboken till ett användbart läromedel för varje läkarstudent.” Thomas Arvidsson, lektör, BTJ häfte 13118208.
Om författarna
Författarduon Christina Björling och Anna Ljunghill Hedberg är båda verksamma infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Inom ramen för läkarutbildningen har de haft i uppdrag att utveckla och bedriva Rondskolan.