Läkemedelsberäkning upplevs av många studenter som svårt, men myten att matematik handlar om talang stämmer inte. Alla studenter har de förutsättningar som krävs för att lära sig att räkna, men det är viktigt att hitta en strategi för uträkning som fungerar och att tro på sin förmåga.
Denna bok vänder sig främst till studerande på sjuksköterskeprogrammet men kan även användas under utbildning till andra yrken där ordinationer av läkemedel behöver omsättas i praktiken.
Detta är en reviderad och uppdaterad upplaga som innehåller repetition av matematiska grunder användbara inom läkemedelsberäkning, grundläggande begrepp, förslag på räknemodeller, genomgång av specifika lösningar vid olika typer av beräkningar och övningsuppgifter med facit.
Till boken hör ett rikt digitalt stöd som presenterar räknemodellerna på ett pedagogiskt sätt. Det digitala stödet innehåller även övningsuppgifter och filmatisering av autentiska situationer där en sjuksköterska visar hur beräkningar och beredning av läkemedel sker i det kliniska arbetet.
Om författarna
Träna läkemedelsberäkning har reviderats av Beata Molin, leg. farmaceut och barnmorska och Marie Therborn, leg. sjuksköterska med specialistutbildning inom akutsjukvård och anestesi. Båda är lärare i läkemedelsberäkning och verksamma på Sophiahemmet Högskola.
Sagt om boken
"Författarna har i denna bok gjort en enkel och väl strukturerad genomgång med korta tydliga exempel, och flera räkneexempel och övningsuppgifter. Efter en kort påminnelse om matematiska grunder går författarna direkt in på läkemedelsberäkningens kärna. De använder sig av vanliga räkneregler som lärs ut i grundläggande matematik på gymnasienivå, och ger olika exempel på hur man kan lösa en uppgift, både genom uträkning med formel och genom ekvationslösning. Detta ger läsaren möjlighet att välja vilken metod man vill använda sig av. En bok som vänder sig till framför allt sjuksköterskestudenter på ett kort och koncist sätt utan att krångla till det."
BTJ-häftet nr 20, 2015 Lektör Ulf Nilsson.