Praktiska och beprövade verktyg för att skapa en mer tillgänglig och inkluderande förskolemiljö.
Hur kan du som pedagog skapa en mer tillgänglig och inkluderande förskolemiljö, där alla barn får möjlighet att utvecklas och vara delaktiga? Med den här boken får du konkreta verktyg och strategier för att använda visuellt stöd i både vardagssituationer och pedagogiska aktiviteter. Boken visar hur visuella hjälpmedel inte bara underlättar för barn med språklig sårbarhet utan också gynnar alla barn genom att tydliggöra sammanhang och minska stress.
Genom inspirerande exempel och praktiska tips går författarna igenom hur du kan anpassa den fysiska, pedagogiska och sociala lärmiljön, till exempel hur du med hjälp av bildstöd, ritprat och TAKK kan implementera tydliggörande pedagogik för att skapa en mer inkluderande lärmiljö. Lär dig att kartlägga vilket visuellt stöd som passar bäst, hur du skapar struktur och begriplighet samt hur du kan arbeta för att öka delaktigheten och självständigheten hos barnen. Boken förklarar också varför visuellt stöd är avgörande för att underlätta inlärning och kommunikativa utmaningar, och på vilket sätt visuella scheman och sociala berättelser kan användas för att stödja barns dagliga rutiner och sociala samspel.
Oavsett om du är förskollärare, barnskötare eller arbetar i en annan pedagogisk roll kommer du att kunna använda innehållet som en värdefull idébank för att utveckla din verksamhet. Du får insikter som hjälper dig att skapa meningsfulla och tillgängliga lärmiljöer för alla barn.
Jenny Karlsson och Anna Morell är specialpedagoger med lång erfarenhet från skolans värld. Tillsammans har de skrivit ett flertal böcker.
Formgivare: Anna Hild.