”Det filippinska köket har ännu inte tagit plats i svenskarnas hjärta, på samma sätt som det thailändska, japanska eller kinesiska. Det är dock mycket möjligt att Halo-halo egenhändigt representerar de första skälvande stegen på den stigen. Bli inte förvånade om 2026 blir det filippinska matåret.” Betyg 5 av 5
BTJ
”Det är ingen hemlighet att vi svenskar älskar mat från Asien, men ett kök som hamnat i skymundan är det filippinska. Tack och lov har Joel Åhlin och Lennart Weibull släppt kokboken Halo-halo som djupdyker i det otroligt mångfacetterade filippinska köket.”
Elle
Det filippinska köket är otroligt mångfacetterat och spännande, med starka lokala traditioner och tropiska råvaror som möter influenser från olika delar av världen. Örikets brokiga historia, i kombination med det geografiska läget, har skapat något helt unikt. Resultatet är sött, salt, syrligt och kryddigt – helt enkelt oemotståndligt. Det kan vara en ikonisk adobo, mörk, simmig och glansig, med syran och umamin uppskruvade till max, eller en halo-halo, desserternas galna och supersöta påfågel som ärligt talat inte liknar något annat.
Vi skulle kunna säga att det här är vår hyllning till den filippinska maten, men det skulle inte vara hela sanningen. Det här är egentligen en hyllning till våra mammor, de som lämnade sitt hemland för kärleken och för Sverige. Och kanske en hälsning till våra yngre jag, de brunögda pojkarna som växte upp här, men som inte såg ut som alla andra.
Joel Åhlin har förutom internationell kökserfarenhet varit verksam i Stockholm i snart 20 år som bland annat köksmästare på Tjoget och medgrundare av Agrikultur och Bar Agrikultur – med en stjärna och Bib Gourmand i Guide Michelin.
Lennart Weibull är en av Sveriges bästa matfotografer och har gjort flera kokböcker i Sverige – men även internationellt för exempelvis Martha Stewart och Bon Appétit i USA.