Under det senaste decenniet har Holy Smoke BBQ finslipat konsten att långsamt röka kött till perfektion och servera tillsammans med grymma side dishes. I den nya boken berättas både historien om hur några containrar på en skånsk åker blev en internationell BBQ-destination och bakgrunden till den amerikanska barbecue vi älskar idag.
Tio år har alltså gått sedan gänget på Kullahalvön i nordvästra Skåne, visade att det går att göra riktigt bra barbecue på andra platser än i Texas. Inte bara har man hängt i USA med Texas bästa pitmasters, man har också haft BBQ-eliten på plats vid de egna rökarna i Bräcke. Den nya boken innehåller, förutom uppdaterade recept på ikoniska rätter som brisket, St. Louis cut ribs och pulled pork, massor med nya recept på deras mest populära specials. I omarbetade avsnitt om kött, teknik och utrustning lär du dig hemligheterna bakom veden, elden, röken och tiden – och kanske viktigast av allt: man visar hur barbecue kan skapa en stämning som inte liknar någon annan. Alla människor dras helt enkelt till elden.
Johan Fritzell och Johan Åkerberg lever verkligen barbecue och gav 2017 ut sin första bok. Fritzell började som hemmarökare men det tog inte lång tid innan han blev en fullfjädrad BBQ-missionär. Vapendragaren Åkerberg är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och författare till flera prisbelönta matböcker om bland annat korv och rökning.