Resan börjar i slutet av 1960-talet, i förberedelserna inför mitt uppdrag i Colombia med UBV – Utbildning för biståndsverksamhet. Där möter jag övergivna barn och nya vänner, och vistas i en verklighet långt från den jag lämnat.
Därefter rör jag mig bakåt i tiden, in i min egen och mina barns historia, genom texter från deras mormor och farmor, skrivna i början av 1900-talet.
Sökandet fortsätter genom 1970-talets politiska rörelser och miljonprogrammets förändrade stadslandskap. Skolans och skolpolitikens utveckling speglas genom decennierna, samtidigt som ett fiskeläge på Österlen sakta omvandlas – från ett samhälle präglat av havet till en plats där få längre har råd att bo. Samtidigt förändras själva havet, Östersjön lider och närmar sig en kritisk gräns.
Nedslag i tid och rum är berättelsen om vår glömda historia, om en samtid präglad av ovisshet, och frågorna om vilken värld vi lämnar efter oss. Men den är också en rörelse framåt – mot en framtid där miljö och samexistens får större utrymme, och där vi ännu kan välja en annan väg.
PRESENTATION
Marie-Louise Jägerskiöld Spång, född 1944 i Bromma, växte upp i en miljö präglad av konst och intellektuella samtal. Hon studerade konst, konstvetenskap, socialantropologi och ekonomi och tillbringade drygt ett år i Sydamerika. Efter återkomsten till Sverige arbetade hon som lärare i Stockholms förorter, där hennes erfarenheter och intressen kom att prägla hennes yrkesliv och senare också hennes skrivande.