För att uppnå en lyckad integration och etablering av nyanlända behövs en ömsesidig vilja hos människor att umgås över kulturgränserna. Att lära sig språket, att utbilda sig, att engagera sig i ideella föreningar för bättre socialisation, att ha ett jobb och bli självförsörjande är viktiga komponenter för integration. Det är de fyra rummen – klassrummet, omklädningsrummet, fikarummet och hjärterummet – som har stor betydelse för att involvera nyanlända i det svenska samhället. Och alla kan hjälpa till, även du.
FYRA RUM FÖR INTEGRATION – Inspirationsbok om lyckad inkludering och etablering av utrikesfödda bygger på författaren Kadir Merals egna erfarenheter från sin integrationsresa samt tidigare forskning och studier på området. Med konkreta förslag redogör han för vad de olika aktörerna i de respektive rummen behöver göra för att vi bättre ska lyckas inkludera och etablera de nyanlända i vårt samhälle.
Kadir Meral, född 1978, kom till Sverige från en kurdisk by i Turkiet på 90-talet till Dalarna. Efter 15 år som gymnasielärare arbetar han idag med integrationsfrågor, stand-up och skriver krönikor. Boken bygger på hans egna erfarenheter från sin integrationsresa samt tidigare forskning på området. Han bor i Kungälv med fru och två barn.
Kadir Meral är lärare men också föreläsare, komiker och författare. [...] Med handfasta förslag för alla fyra rummen visar han hur integration kräver ett arbete både från svenskarna, det svenska samhället och från den nyanlände själv. Fyra rum för integration är en trevlig och välskriven handbok som vill inspirera människor att försöka verka inkluderande i vardagen. Meral lyckasbeskriva komplexa problem på ett enkelt sätt genom att ha erfarenhet av att ha befunnit sig på båda sidorna.
BTJ-häftet nr 13, 2024. Lektör Jorun Koca Jakobsson