Enligt folkrätten är staterna suveräna. Detta betyder bland annat att en stat har rätt att utforma sin egen interna rättsordning, och bestämma över de angelägenheter som rör statens territorium och befolkning. På senare tid har det emellertid blivit allt vanligare att stater ingår folkrättsliga överenskommelser genom vilka internationella och utländska organ tilldelas rätten att fatta för staten bindande beslut. Det tydligaste och viktigaste exemplet i vårt närområde är EU-samarbetet. I svensk konstitutionell rätt betecknas denna typ av arrangemang som en ”överlåtelse av beslutanderätt”. Frågan regleras i 10 kap. regeringsformen. I den här studien undersöks under vilka förutsättningar Sverige kan överlåta beslutanderätt till ett icke-svenskt organ. Eftersom regleringsobjektet – internationella överenskommelser som innebär överlåtelse av beslutanderätt – är en folkrättslig företeelse, analyseras bestämmelserna från både ett internrättsligt och ett folkrättsligt perspektiv.
ArbetstitelÖverlåtelse av beslutanderätt: En rättsvetenskaplig studie av den i 10 kap. regeringsformen reglerade möjligheten att överlåta beslutanderätt till icke-svenskt organ
Standardpris749.00
Illustrerad Orginaltitel
Åldersgrupp
BandtypInbunden
Recensionsutdrag
Läsordning i serie
MediatypBok
AvailableToOrder IsContractProduct Inlaga
Sidor451
Publiceringsdatum2015-11-09 00:00:00
FörfattareJoachim Åhman
Kort BeskrivningEnligt folkrätten är staterna suveräna. Detta betyder bland annat att en stat har rätt att utforma sin egen interna rättsordning, och bestämma över de angelägenheter som rör statens territorium och befolkning. På senare tid har det emellertid blivit allt vanligare att stater ingår folkrättsliga överenskommelser genom vilka internationella och utländska organ tilldelas rätten att fatta för staten bindande beslut. Det tydligaste och viktigaste exemplet i vårt närområde är EU-samarbetet. I svensk konstitutionell rätt betecknas denna typ av arrangemang som en ”överlåtelse av beslutanderätt”. Frågan regleras i 10 kap. regeringsformen. I den här studien undersöks under vilka förutsättningar Sverige kan överlåta beslutanderätt till ett icke-svenskt organ. Eftersom regleringsobjektet – internationella överenskommelser som innebär överlåtelse av beslutanderätt – är en folkrättslig företeelse, analyseras bestämmelserna från både ett internrättsligt och ett folkrättsligt perspektiv.
Storlek
Färg
IsBokinfoProduct SeriesTitle
erpOwnsPrice BokinfoStatusCode43