Det här är en bok som simmar mot strömmen men flyter med forsen. Som handlar mer om att lyssna än att sända. Att frigöra istället för att fängsla. Att förvilda istället för att konstruera burar, murar och reservat.
För ju mer vi kontrollerar desto omänskligare blir världen. Och ju mer vi tuktar det vilda desto hårdare manipuleras även människan. Utveckling har alltför ofta blivit synonymt med avveckling; av livet och av friheten.
Med den här boken vill författaren Stefan Strömberg öppna upp för nya samtal om gamla orättvisor. Det gör han genom att söka andra sätt att se på oss själva och vår omvärld. Genom att söka perspektiv, reflektera och ställa frågor.
Har naturen ett egenvärde? Hur behandlar vi de andra djuren, skogarna och haven som ryms på vår vackra planet? Hur är fred och frihet möjligt i en tid av upprustning och kommersialisering?
Vad skiljer medlen från målen och vad är meningen med livet om vi inte delar det med varandra och vågar mötas?
Varje kapitel är sin egen essä, olika försök att resonera med samtiden, som kompletteras och fördjupas med texter av skribenten Nette Wermeld Enström.
Helheten blir en bok som manar till kritiskt tänkande, solidaritet och möten mellan människor och djur.
BTJ ger boken ett bra betyg.
"Stefan Strömberg för ett samtal med Nette Wermeld Enströms texter som blandar dagspolitik, globala och historiska perspektiv med personliga reflektioner. Här finns miljökrisen, erfarenheter av pandemin och det pågående kriget i Ukraina. Tanken att allt hänger samman ger breda perspektiv i en globaliserad värld, i människans relationer till varandra och till naturen. [...] Bokens kapitelteman är essäer och här bidrar Wermeld Enströms texter med centrala tankar som inramas av författarens. Boken har en tydlig ambition att väcka tankar och reflektion hos läsaren. Texten målar med breda penseldrag och låter ofta associationer leda resonemangen vidare. [...]"
Lektör Ive Brissman, BTJ-häfte nr 13, 2023