En handbok för arbetsgivare om våld i nära relationer, viktig för alla arbetsplatser att ha med i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
Att vara en medveten arbetsplats som uppmärksammar en av våra stora folkhälsofrågor ger stora värden, såsom att vara en värdebaserad arbetsgivare som värnar sina medarbetare. Det viktigaste argumentet för att driva ett våldsförebyggande arbetsmiljöarbete är att det kan vara livsavgörande för den som är drabbad. Det är därför dags att lyfta in våld i nära relation som en självklar del i arbetet kring arbetsmiljö och värdegrund.
Alla arbetsplatser har stor nytta av att arbeta aktivt mot våld i nära relation, oavsett om arbetsplatsen består av fem eller femhundra personer. En av fem vuxna har någon gång i livet utsatts för våld av en närstående, och samhällskostnaderna för detta uppgår till miljardbelopp varje år där en del belastar arbetsgivare.
Boken hjälper dig att förstå vad våld i nära relation är, hur våldet kan ta sig in på arbetsplatsen och vilka konsekvenser detta kan få för alla på arbetsplatsen. Framför allt framgår det tydligt att det inte krävs några stora förändringar för att lyfta in ett våldspreventivt perspektiv i arbetsmiljöarbetet.
I bokens fyra delar finns kunskapsavsnitt, praktiska råd, arbetsmaterial, reflekterande frågor samt berättelser och citat från intervjuer med personer som har kunskap och erfarenhet av våld i nära relationer ur ett arbetsgivarperspektiv. Genom boken får du följa en fiktiv person som berättar om sina våldserfarenheter. Dessa bygger på professionella möten som författarna har haft med olika kvinnor. Boken kan användas som uppslagsverk och behöver inte läsas från pärm till pärm. Den kan också användas som ett processutvecklingsstöd och även läsas i grupp.
Detta är en ny upplaga av boken med samma namn som först gavs ut av Komlitt som Gothia Kompetens förvärvade i augusti 2023. Till denna upplaga har innehållet till viss del utökats, uppdaterats och aktualiserats, bland annat gällande lagstiftning om våld i nära relationer och förövarperspektivet – att det finns en förövare på arbetsplatsen.
Rita Grünbaum är genusvetare och har även studerat psykologi i USA.
Elin Holmgren är beteendevetare och har en master i socialt arbete. Hon är också utbildad inom kommunikativt ledarskap och inom organisation och ledarskap.
Författarna har bland annat jobbat på kvinnojour och också arbetat med frågorna på nationell och strategisk nivå. Tillsammans har de startat företaget Värdighetsverket som arbetar med att sprida kunskap om våld i nära relation.