Som 13-åring flydde Yeonmi Park från Nordkorea till Kina tillsammans med sin mor. De flydde svår svält och en ledning som än idag håller miljontals invånare fångna i sitt eget land. Men som hon berättade i boken För att kunna leva blev de nu människosmugglares handelsvaror som såldes vidare. “Under dessa år var vi personlig fysisk egendom åt kinesiska bönder som betraktade nordkoreanska kvinnor som avhumaniserade redskap att använda till sex och våld.”
Efter att ha flytt från Nordkorea och undkommit människohandel i Kina fann Yeonmi Park så småningom sin frihet i USA. Men hon mötte också skrämmande självcensur och fenomen som påminde henne om den brutala regim hon hade riskerat sitt liv för att fly från! En hisnande jämförelse, men när hon talade ut om de problem som hon såg omkring utsattes Yeonmi Park för censur och till och med dödshot.
Hennes nya bok är en ögonöppnande berättelse där Yeonmi Park beskriver hur en nykomling ser på västvärlden, hur hon njuter av friheten, men där hon också belyser det farliga hyckleri, den utfrysning och de auktoritära tendenser hon ser i sitt nya hemland.
“Det som engagerar mig är en kompromisslös ideologi om individens rättigheter och frihet, av det slag som Thomas Jefferson och Martin Luther King Jr. hade gemensamt... Och ja, jag ser hot torna upp sig vid horisonten. Det är därför jag skrev den här boken. För att jag flydde från helvetet på jorden och vandrade genom öknen på jakt efter frihet, och fann den. För att jag tog mig till det förlovade landet och fick en son som tog sitt första andetag som amerikansk medborgare. För att jag inte vill att något ont ska hända mitt nya hem. För att jag vill – jag kräver – att vi inte ger vika för mörkret. För att jag behöver din hjälp att rädda vårt land, medan tid ännu är."
Yeonmi Park, ur förordet till Medan tid ännu är
Yeonmi Park kom till Amerika för tio år sedan utan förutfattade meningar, utan politiska mål och utan någon partipolitisk agenda. Med brådska och unik insikt påminner den bästsäljande författaren och människorättsaktivisten oss om hur bräcklig friheten är och vad vi måste göra för att bevara den.
”Med sin fängslande berättelse och sitt kraftfulla budskap är den ett måste för alla som vill förstå frihetens verkliga pris och den mänskliga andens motståndskraft.”
”Medan tid ännu är - den bästa bok jag läst i år. Jag förväntade mig något bra, men jag fick något fantastiskt.”
”En modig, varnande och unik inblick i den nutida amerikanska kulturen.”
”Från allra första sidan trollbinder Parks berättande med sin råa ärlighet och sitt känslomässiga djup.”
”Otrolig bok - en av de mörkaste och samtidigt mest hoppfulla böcker jag har läst. Inte bara en berättelse om lidande; det är också ett vittnesmål om styrkan i hopp och motståndskraft.”
”En läsvärd och gripande memoar som gör ett oförglömligt intryck på läsaren.”
”Den här boken är suverän. Den är välskriven och jag kan bara hoppas att den blir obligatorisk läsning på alla universitet (särskilt Columbia).”
”Denna unga kvinna skriver på ett så enkelt men ändå elegant sätt. Boken är insiktsfull, fascinerande, logisk, passionerad och innerlig.”
”En kraftfull och målmedveten inblick i det västerländska samhället.”
”Yeonmi Park är barnet som insåg att kejsaren inte har några kläder.”
”Vi är i akut behov av hennes visdomsord.”
Citat ovan från recensioner hos Amazon.