En oanad katastrof är en olycka, om den gick att förutse är den ett misslyckande. Ikaros hade varnats av sin far, men flög i sitt högmod för nära solen -- ett av västvärldens mest kända misslyckanden. Vissa olyckor tar lång tid på sig innan de framstår som förutsägbara katastrofer. Koldioxidutsläppens inverkan på klimatet är ett sådant misslyckande, vars följder länge var oanade.
Hur kan risker minimeras så att misslyckanden stoppas, och vad har en skivad schweizerost med saken att göra? Och när misslyckandet väl är ett faktum, när tågen inte går, när betygssystemet inte fungerar som det var tänkt eller när sjukvårdsköerna blir allt längre, hur kan då utvärderingar göra något åt problemet?
Riksbankens Jubileumsfond publicerar under 2024 en samling essäer på temat Misslyckat? Idéhistorikern Thomas Kaiserfeld skriver om historiens och samtidens misslyckanden och oförutsedda konsekvenser.
Thomas Kaiserfeld är teknik- och vetenskapshistoriker vid Linköpings universitet och professor i teknik och social förändring på Institutionen för tema. Han intresserar sig för teknik och vetenskap som kultur- och samhällsfenomen och har bland annat undersökt hur de har samverkat med olika andra sociala institutioner som krigföring eller politiskt beslutsfattande. Bland hans senaste publikationer kan nämnas "Konkurrens och samverkan i norra Stockholm kring 2010" i Statsvetenskaplig tidskrift (2023) och "Atomkraft och atomvapen: Institutionell tröghet i svensk fysik under efterkrigstiden" i Det dolda universitetet: Militär forskning och forskningens militarisering i det kalla krigets Sverige (under utgivning 2024).
Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) publicerar årligen en samling texter på ett aktuellt tema. Ambitionen är att ge en bild av kvaliteten och bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. År 2024 bidrar sex forskare med texter på temat Misslyckat? i form av häften som samlas i en box.