En kättersk betraktelse över klass, antagonism och en socialdemokrati som gått vilse.
Alla, inte minst Socialdemokraterna själva, är numera överens: sossarna har gått vilse. Partiet skyller på tidsandan, högern, någon annan. I själva verket finns problemen inom den egna rörelsen. Men varför? Hur hittar socialdemokratin rätt igen? Och vad innebär det för Sveriges framtid?
Med utgångspunkt i en tydlig klassanalys har arbetarrörelsen historiskt verkat för en stor och inkluderande samhällsgemenskap. Pliktkänsla, solidaritet och vikten av att ge alla människor ett värdigt liv byggde folkhemmet och gjorde de svenska Socialdemokraterna till ett av världens mest framgångsrika partier.
Idag är läget annorlunda. Arbetarrörelsens balans mellan individ och kollektiv är numera ersatt av ett hattande mellan liberal individualism och ett naivt omfamnande av naturliga gemenskaper. Enligt Socialdemokraterna själva har politiken sedan länge upphört att vara ett gemensamt projekt. Många av de problem som präglar dagens svenska samhälle kan spåras till detta ödesdigra misstag.
I GEMENSKAP stakar Anders Kalat och Jan Emanuel ut en ny väg framåt för den svenska arbetarrörelsen. Det är en djuplodande, egensinnig och ibland provocerande analys från två socialdemokrater den ena gymnasielärare, den andra Jan Emanuel som sedan de först engagerade sig politiskt i tonåren sett både verkligheten och sitt parti förändras.
Nu är det dags att göra om och göra rätt. Då kan sossarna bli bäst i världen igen.
Som tonåringar gick Jan Emanuel och Anders Kalat med i SSU Norrtälje. tillsammans. Sedan dess har de på olika sätt varit engagerade inom och utanför socialdemokratin. Det här är deras första gemensamma bok.