För varje utdelat Nobelpris finns en rad goda kandidater som lika gärna hade kunnat få det. Men spelar egentligen priser någon roll för arbetet? Vad blir effekten för vinnarna respektive förlorarna?
I Genier utan Nobelpris intervjuar Nils Hansson vetenskapliga ledare, författare och journalister för att komma närmare svaret. Vi följer dramat i tre akter, inte helt olikt den faktiska galan: bakom kulisserna, på scen och efterfesten. Men till skillnad från en tevesändning tillåts vi komma nära på riktigt. Tidigare konfidentiella protokoll visar att sanningen är betydligt mer komplex än “bäst vinner”.
Vi möter den polske ögonläkaren Ludwig Zamenhof som hoppades på Nobels fredspris för att ha utvecklat esperanto, italienaren Carlo Forlanini som föreslog att tuberkulos kunde behandlas genom att punktera en lunga, och den svensk-tyska genetikern Lore Zech som utvecklade ny cancerdiagnostik. Idag är många av dem bortglömda. Antingen fick de aldrig något erkännande, eller så kom det för sent. Men på ett eller annat sätt har de gjort världen bättre.