Efterlängtad prestigeutgåva av den störste svenske skalden genom tiderna
Som den engelskspråkiga världen har sin William Shakespeare har vi Carl Michael Bellman, den största svenskspråkiga skalden genom tiderna. Hans centrala verk är Fredmans epistlar [1790], en diktcykel skriven under tjugo års tid.
Den försupne före detta hovurmakaren Fredman är här odödliggjord som Bellmans antihelgon. Med Movitz och andra vänner i Gamla stans gränder dyrkar han sin Bacchus, supen som tillfälligt lindrar dödsskräcken, och sin Ulla Winblad, skönheten på jorden. Fredmans epistlar parodierar Paulus brev i Bibeln, avsedda att frälsa folk till den rätta vägen. Fredmans himmelrike finns i ett rus så starkt att det tillintetgör medvetandet om existensen. Och aldrig har Stockholm besjungits så levande och vackert.
CARL MICHAEL BELLMAN [1740-1795] föddes i Stora Daurerska huset vid Maria Magdalena kyrka i Stockholm. Fadern var lagman och sekreterare i slottskansliet, hans mor var dotter till kyrkohedern i Maria församling. Carl Michaels litterära talang upptäcktes när han som fjortonåring under en febersjukdom enbart talade på vers. Fadern blev senare sjuk och familjen tvingades genomleva fattigare tider. Carl Michael Bellman hamnade i kung Gustav III:s nåd, och 1776 fick han tjänst som hovsekreterare. Bellman skrev sin första »epistel« 1770, det skulle bli 82 stycken innan de gavs ut 1790.