Under antiken nämndes Hesiodos i samma andetag som Homeros. Hans diktargärning ansågs vara av liknande rang och hans berömmelse vilar främst på två lärodikter från senare hälften av 700-talet f. Kr. Theogonin är en poetisk vision om hur universum uppkommit. Den är skriven på hexameter och och redogör för släktskapet mellan antikens gudar och hur dessa fick makten över kosmos. Verk och dagar handlar mer handfast om jorden, och är ett slags bondepraktika som lär ut hur jorden ska brukas, samtidigt som verket berättar om den historiskt-kosmologiska bakgrunden till människans existens.
Idag är verken högst aktuella, inte minst för att frågan om rättrådighet och arbetes värde är central. De tillkom under en brytningstid som präglades av politiska och sociala konflikter, där egoism och makt tycktes styra över rätt och lojalitet. Hesiodos bild av sin samtid och människolivets villkor är tämligen mörk.
Ingvar Björkeson har översatt och Sture Linnér har skrivit efterordet. Denna utgåva innehåller ett nytt förord av poeten Gustav Sjöberg.