Christina är fast i en destruktiv relation när hon möter norrmannen Tore och blir anställd som toppsäljare i hans firma. Han räddar henne, tar henne med storm och ser till så att de gifter sig efter tre månaders bekantskap. Livet med Tore erbjuder spännande jobb, framgångsfokus, resor och en – som det visar sig – mycket utmanande personlighet. När Christina längtar efter att bli mamma, deklarerar Tore att i så fall blir barnen enbart hennes ansvar. Hela hans fokus ligger på firman och att tjäna pengar. För sina barn visar han inget intresse.
Med barnens mående som utlösande faktor ser Christina till slut ingen annan utväg än skilsmässa, trots att Tore flera gånger hotat med att ta barnen ifrån henne om hon lämnar honom. Där börjar Christinas kamp för barnen. Det blir en lång balansgång mellan att vara mamma, hantera konflikter, möta kärleken på nytt och hålla sig upprätt.
Det norska rättsystemet strävade efter ”umgänge till varje pris”. Resultatet blev det motsatta: barnen Elias och Linnéa vägrade träffa sin pappa. Gång på gång blev deras vilja ignorerad av Tore, expertpsykologer, domare med flera. Barnen blev inte hörda och rättsväsendet misslyckades med att genomskåda den manipulation som ägde rum.
Vill inte Vill inte är en spännande och berörande roman som baseras på en verklig händelse. Den belyser problem i ett rättssystem som tillåter en umgängeskonflikt att både eskalera och pågå år efter år av barnens uppväxt. Boken beskriver ett maratonlopp där barnens mål ständigt flyttas fram. Ska de någonsin få sin enda önskan uppfylld?
En gripande berättelse om hur en vårdnadstvist kan lamslå en familj under många år. Boken belyser hur hårt barnen drabbas av en sådan rättsprocess, trots att det är deras bästa som alltid ska vara i centrum.
Emma Isaksson, Jurist
Vilken historia! Som läsare dras jag med direkt från början. Språket är riktigt bra, mycket
välskrivet. Historien lockar till läsning och som läsare undrar jag hela tiden hur det ska gå för Christina och barnen.
Marita Brännvall, Litterär konsult
När jag sträckläste boken dök många egna minnen upp. Min egen resa var väldigt lik Christinas, sett till myndigheter och ifrågasättanden av varför ingen ingriper mot den förälder som alla ser och förstår vara problemet. Myndigheter och juridiken behöver hitta rätt verktyg för att undvika så här utdragna konflikter! Det är få kvinnor och män som hade orkat genomlida den oerhörda plåga som Christina gjorde, och jag hoppas att hon och hennes familj äntligen får bygga nya, lyckliga kapitel.
Lars, förälder med egen erfarenhet av plågsam och mångårig umgängesstrid
Vill inte Vill inte är en angelägen berättelse som berör, en lika utmärkt som tragisk beskrivning av vårdnadskonflikter som finns i vårt samhälle idag. Boken väcker också frågan: Hur kan vi i vuxenvärlden bli bättre på att lyssna till barns ”röst”, vare sig den tar form i ord eller i kroppsligt/icke-verbalt kommunicerande? ’Gemensam vårdnad’ innebär i bästa fall, ur barnperspektiv, att föräldrarna kan samarbeta med barnens bästa i fokus – inte med sitt eget egoistiska behov som fokus. Berättelsen tydliggör även på ett smärtsamt sätt vad som kan hända när en förälder har goda ekonomiska förutsättningar att driva en relationskonflikt om vårdnad, men helt saknar förmågan att gå in i det ansvar ett föräldraskap innebär – till exempel saknar empati i relation till ett barn.
För juriststuderanden med domarambitioner borde boken vara obligatorisk kurslitteratur;
för politiker ett skäl att ge socialtjänst starkare mandat när barn far illa.
Matz Sparrman, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut
Vill inte Vill inte är en mycket viktig bok. Den verkliga historian är både inspirerande och frustrerande, och ilskan över hur systemet kunde tillåta en sådan utdragen process driver mig vidare. Som läsare längtar jag hela tiden efter att äntligen få se barnen må bra.
Melina Roy, Litteraturvetare och Redaktör